6 Grasmaan

Tijd: 5 juni 2020 20.14 uur
Boom: Meidoorn
Trefwoord: Groei
Kenmerk
De volle Grasmaan valt in de periode van groei en bloei die aan Midzomer vooraf gaat. Het gras staat overal in bloei, vooral als deze maan laat valt. Rond deze tijd werd vroeger de hooioogst binnengehaald, een belangrijke oogst, die ervoor moest zorgen dat het vee de winter door zou komen. Veel groenten zijn er echter nog niet geoogst en het graan begint ook nog maar net te rijpen. De Grasmaan is daarom geen oogstfeest, maar eerder een tijd van hoop en belofte. De meidoorn vertegenwoordigt het vruchtbaarheidsaspect van de Godin.

Viering van de Grasmaan
In deze maanviering kun je de uitbundige groei die de natuur in deze tijd doormaakt uitbeelden. Het gaat niet om resultaten die je al hebt behaald, maar om de vreugde dat alles naar wens gaat. In het ritueel kun je een handeling inbouwen waarin deze groei wordt uitgebeeld. Als je er de ruimte voor hebt, bijvoorbeeld buiten, kun je met de klok mee in een spiraalvorm van het middelpunt van de cirkel naar buiten dansen. Aan de rand van de cirkel gekomen, kun je met een flauwe boog terugkeren naar het middelpunt en daar opnieuw de spiraal naar buiten oppakken. Een andere manier om groei uit te drukken is driemaal over een vuur of kaars te springen, elke keer een beetje hoger.

In deze maanviering kun je zaken betrekken die voor jou of de groep belangrijk zijn, zaken die best goed lopen, maar toch wel een extra stimulans kunnen gebruiken. Misschien heb je wat problemen gehad met een kind, vriend of partner en wil je nu je vreugde uiten dat het alweer een tijd goed gaat. Misschien zijn er hoopvolle ontwikkelingen in het wereldgebeuren die je graag mentaal wilt ondersteunen: een vrede die net is gesloten, een dictator die is afgezet. Misschien bestaat de groep waarmee je de volle manen viert alweer een tijdje en wil je graag dat het nog voortduurt. Alles wat jou of de groep waarmee je de manen viert belangrijk lijkt is het waard om even bij stil te staan.

Met meidoornbloesem kun je de ruimte opfleuren. De aanwezigen kunnen zich tooien met een krans van deze bloesem. Ook gras hoort natuurlijk bij deze maan. Pluk een grote bos verschillende soorten bloeiend gras en zet die in een vaas of versier de ruimte ermee.

Bij de maanviering kun je meidoornbloesemwijn drinken en wierook branden met meidoornbloesem en kardemomzaad. In plaats van koekjes te bakken kun je vlierbloesem frituren en zo warm mogelijk opeten.