7 Plantmaan

Tijd: 5 juli 2020 05.46 uur
Boom: Eik
Trefwoord: Bestemming
Essentie: De dingen zijn zoals ze zijn. Veranderingen zullen eerder geleidelijk gaan dan abrupt.

Kenmerk
De Plantmaan valt rond Midzomer. De Eik, die we bij deze maan onderbrengen, wordt eveneens in verband gebracht met Midzomer, in de vorm van de Eikkoning, de groeikracht in de natuur, die met Midzomer door de Hulstkoning, de afbrekende kracht in de natuur, verslagen wordt.

Bij de Midzomerfeesten gaat het om een viering van de groeikracht die hier op zijn hoogtepunt is en tegelijk een halt wordt toegeroepen. De Plantmaan heeft dan ook niet in de eerste plaats te maken met groei, zoals de Grasmaan, maar met het vinden van een definitieve bestemming. Wat is verplant, heeft zijn bestemming gevonden en hoeft niet meer ingrijpend veranderd te worden.

Viering van de Plantmaan
Als de volle maan vr Midzomer valt, kunnen we de groeikracht uitbeelden, die nu nog sterker is dan met de Grasmaan. Meestal zal deze maan na de langste dag vallen en dan kunnen we benadrukken dat wat zich heeft ontwikkeld nu zijn bestemming heeft gevonden en daar in alle rust tot volle wasdom kan komen en verder kan rijpen. Het hoeft niet meer ingrijpend veranderd, verplant, te worden. Je kunt daarbij denken aan situaties dat je je draai gevonden hebt, wat meestal inhoudt dat je het naar je zin hebt, maar geen grote veranderingen meer teweeg zult brengen.

In het ritueel kun je het bovenstaande vorm geven door daadwerkelijk plantjes die je enkele weken van tevoren hebt gezaaid, uit te planten in potten die je later in de tuin zet. Je kunt als onderdeel van het ritueel natuurlijk ook naar de tuin gaan, als je die hebt, en daar de plantjes hun definitieve plaats geven. Niemand van de buren zal daar vreemd van opkijken. Als je het ritueel met anderen doet, kun je om beurten een plantje neerzetten. Als iedereen liever een plantje mee naar huis neemt om het daar een definitieve plaats te geven, kun je in het ritueel iedereen een plantje in een pot laten zetten en iets afspreken om, ieder voor zich, dat plantje thuis met een korte handeling of tekst een vaste plaats te geven.

Met eikentakjes kun je de ruimte versieren. Je kunt eikenloof ook in een krans voor aan de muur of op het haar verwerken. Het is niet aan te raden in deze tijd grote takken van een eik te zagen, maar als je een stok of staf van eikenhout hebt, kun je die als symbool voor de eikkracht heel goed een rol geven in het ritueel. Het merg van eikentakken heeft de vorm van een pentagrami, wat een staf van eikenhout op zich al een magisch instrument maakt.

Tijdens het feest kun je eikenbladwijn drinken en maankoekjes eten. In de wierook kun je eikenbast en jasmijn verwerken.