10 Oogstmaan

Tijd: 1 oktober 2020 22.06 uur
Boom: Appel
Trefwoord: Onsterfelijkheid
Essentie: De grote lijn is belangrijk. Kleinigheden kunnen geen invloed uitoefenen op de loop der gebeurtenissen. De oogst van nu is het zaad voor een volgende oogst.

Kenmerk
De volle Oogstmaan valt rond de herfstequinox. Het is daarmee een feest van oogst en dankbaarheid. In Engeland is de Harvest Moon een begrip gebleven. Als eind september de laatste oogsten werden binnengehaald maakte men dankbaar gebruik van het licht van de maan om tot laat door te werken. Als de oogst binnen was werd het feest van de Oogstmaan gevierd.

De boom die bij de Oogstmaan hoort is de appelboom, die in mythologie en volksverhalen te maken had met onsterfelijkheid en de donkere kant van de Godin. In de Middeleeuwen zijn vele pogingen gedaan door de kerk om de boom in een kwaad daglicht te stellen. Er werd gezegd dat de vrucht waarmee Eva Adam had verleid een appel was geweest. In de Keltische en Noordse mythen had de appel te maken met vruchtbaarheid en onsterfelijkheid. De Noordse Godin Idun bezat gouden appels, waardoor de Goden eeuwig jongen bleven. Toen de appels een keer waren gestolen door de reus Thiassi werden de Goden snel oud en verloren hun kracht.

Viering van de Oogstmaan:
Met de Oogstmaan gaat het om de oogst als essentiŽle schakel in de cyclus van het bestaan. De oogst van nu is tegelijk het zaad voor het volgende seizoen.

In de maanviering kun je proberen zo'n essentiŽle schakel vorm en inhoud te geven. Je kunt een moment stilstaan bij wat het afgelopen jaar voor jou zo'n schakel is geweest. Misschien heb je een beslissing genomen zonder welke je nu niet hier geweest was. Misschien heb je afscheid genomen van een belangrijke persoon in je leven of heb je juist iemand leren kennen. Misschien heb je een opleiding afgemaakt die je nu in staat stelt iets anders te gaan doen.

Je kunt in een handeling de essentie van deze maan weergeven door een appel overdwars door te snijden. In het klokhuis zie je een pentagram. De punten van een pentagram symboliseren de vier elementen en het vijfde - de geest die ze alle vier verbindt. Dit vijfde element is in wezen de onsterfelijkheid die de appel symboliseert. Leg de ene helft van de appel in het midden van de Cirkel. Geef de andere helft rond en laat ieder daar een pit uit halen. Als er niet genoeg pitten in zitten, snij dan nog een appel door. Laat ieder op zijn of haar beurt een pit in het klokhuis van de in het midden liggende halve appel drukken. Daarbij kun je met een paar woorden of uitgebreider aangeven wat voor jou op dit moment de essentie is die overblijft om een volgende cyclus in je leven op gang te zetten. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als: "Ik vind het belangrijk om kinderen te krijgen en die een veilig thuis te bieden" of "Ik hou van het leven, hoeveel tegenslagen ik ook te verduren krijg".

Een schaal appelen mag bij deze maan niet ontbreken, maar ook ander fruit en noten zijn op hun plaats. Gebruik als wierook goudsbloem- of zonnebloemblaadjes, om nog even te denken aan de zomer waarin de appelen rijpten. In plaats van koekjes kun je appeltaart of appelgebakjes nemen. Appelsapwijn of appelcider kan hierbij gedronken worden.